Gabriel Jonsson

Upp på hästen!

Foton, Om att vara konstnär, Teckning, Work-in-progress

1 kommentar


Dela det här inlägget
Självporträtt av mig bland skulpturer i Sams atelje.
Reliefen vi arbetar på.

Var ett bra tag sen jag skrev något här. Det var som luften gick ur mig när jag fick assisstentskapet hos Sam Westerholm, mars och april var tuffa månader.
Men nu är jag tillbaka på banan igen. Jag har varit hos Sam en månad nu och det fungerar jättebra, det är helt fantastiskt att ha en plats att vara på och att få in rutiner kring det konstnärliga. Jag pendlar ner till ateljen som ligger utanför Nynäshamn 2 – 4 dagar i veckan.

Jag arbetar med ett gäng olika projekt:
Huvudprojektet är att hjälpa till att hugga en relief föreställande ”Petrus tvivlaren” (när aposteln Petrus förnekar Jesus) i svart granit. Det är spännande, jag har inte tidigare arbetat något i sten så det är mycket nytt att lära sig. Materialet påverkar ju alltid vilka idéer och uttryck ett verk får, och sten är intressant att jobba med: det är hårt, grovt och stabilt, samtidigt som man kan göra fina detaljer och arbeta mycket med ytan.

Jag arbetar också med egna projekt: jag tecknar självporträtt, skissar på en byst i lera och så har jag och Sam hämtat några stenar från ett närliggande marmorbrott som jag ska börja hugga i.

Kvällsutsikt från ateljen

Annars hänger jag med när Sam ska uträtta ärenden. Jag vet var man köper alla stenverktyg man behöver i området kring Nynäshamn, har fått en rundvisning på Bergmans bronsgjuteri och letat efter en plats Haninge där man kan lämna in en inkomstdeklaration.

Dessutom älskar Sam att spela, titta på, läsa om och lära ut schack. Han har därför bestämt sig för att jag ska börja spela det spelet igen, något jag inte gjort på 16 år. Vi får se hur det blir med den saken.

En kommentar till det här inlägget
  1. Publicerat juni 10, 2012 av Fru Pia

    hallå vad fint att se! ni verkar som 2 peas in a pott!

Skriv en kommentar