Gabriel Jonsson

Nyårshälsning

Åsikter och Funderingar, Foton, Musik

1 kommentar


Dela det här inlägget

DSC_0251-Edit

2014 var det värsta, viktigaste och mest utvecklande året hittills i mitt liv. Till alla er som stöttat mig under den här resan: min familj, mina vänner, mina arbetskamrater i Täby, min terapigrupp: tack, tack, tack! Utan er vet jag inte hur jag skulle klarat av alltsammans.

De senaste veckorna har jag ofta tänkt på de sista två styckena i ”Jeg Faller” av Black Metal-bandet Burzum, här kommer de fritt översatta från norska av mig:

In i döden, ut ur döden.
In i livet, ut ur livet.
Neri och över älven
som inte har någon källa.
In i mörkret, ut från mörkret;
in i kylan, ut från kylan.
Genom tiden, ut ur tiden;
därinne där gudarna ler.

Jag dricker ur glömskans älv,
går torrskodd över hatets hav;
seglar med vinden i ryggen,
till maktens slut, början och mening.

Vad är maktens slut, början och mening? Vad är ens makt? Det försöker jag ge svar på i det här inlägget.
Idag diskuteras det mycket om vem som har och inte har makt i samhället, vem som definierar normer; vem som kan bestämma vad som är rätt eller fel, sant eller falskt. Det är stora frågor, för den som kan definiera sanningen har både makt över historien och framtiden. Men det här gäller även i våra egna liv. Jag tror att de flesta av oss kämpar för att ta kommandot i vår egen tillvaro: att själva bestämma vilka vi är, har varit och kommer bli.

Jag tänker att vi konstnärer har en särställning när det gäller att definiera vad som är sant och inte, för vi kan själva skapa den sanning vi vill och visa den för världen. Just här finns både det mest fantastiska, men samtidigt mest skräckfyllda i mitt yrkesval. För på samma gång som jag kan definiera mig själv och göra vad jag verkligen vill så är det just jag, själv, ensam, som måste göra det. Nelson Mandela sa att det vi är mest rädda för inte är att misslyckas, det är att inse hur stora vi verkligen är och agera utifrån det. Det ligger mycket i det.

Burzums ”slut, början och mening” handlar för mig om konsten, om att möta sig själv och att söka sin egen sanning. Jag hoppas att det blir kursen för mitt skepp 2015.

Gott nytt år.

En kommentar till det här inlägget
  1. Publicerat januari 1, 2015 av Daniel

    Ack, Gabriel. Inte visste jag att du var en sådan finsmakare vad gäller musik. Fint!

Skriv en kommentar